X

Alles over Australische wijnen

Aan de andere kant van de wereld weten ze wel hoe het moet! In Australië worden namelijk heerlijke wijnen gemaakt. Maar liefst 60% van de wijnen die in Australië worden gemaakt, worden geëxporteerd. Typerend voor de wijnen from down under is een fruitige, zachte en smaakvolle smaak vol karakter.

Weetjes over Australische wijnen

  • Wist u dat Australië over maar liefst 160.000 hectare aan wijngaarden beschikt?
  • Wist u dat er maar liefst 11 miljoen hectoliter wijn per jaar wordt gemaakt in Australië? Daarvan wordt 40% in het land zelf gedronken.
  • Australië is enorm en heeft verschillende soorten land: van woestijn tot strand. Daarom bevindt de wijnbouw zich in het zuiden van Australië.

Geschiedenis van de Australische wijnbouw

Wijn in Australië is ontstaan door de wijnbouw in Zuid-Afrika. De eerste druivenstokken waren namelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, Kaap de Goede Hoop. In 1788 werden deze mee genomen naar Australië. Helaas werden ze verkeerd aangeplant. Het klimaat was te vochtig en de grond te rijk. Pas toen de druivenstokken vlak bij Sydney werden geplant ging het beter en ontstond de wijnbouw in Australië.

Druivenrassen uit Australië

Veel druiven die in Australië groeien zijn van Franse druivenrassen. De bekendste die in Australië groeien zijn:

Cabernet sauvignon
Deze druif groeit goed in warmere gebieden en doet het dus perfect in Australië. Deze druif wordt vaak gecombineerd met de shirazdruif voor een typerende Australische blend.

Shiraz
De belangrijkste druif van Australië is de Shiraz. Deze druivensoort doet het goed in de zon en houdt van een warm en droog klimaat. De wijnen uit Australië gemaakt van de shirazdruif behoren vaak tot de wereldtop.

Chardonnay
De populairste witte druif is de chardonnay. Deze werd als één van de eerste soorten geïntroduceerd in Australië. Er worden veel verschillende smaken mee gemaakt: van complex tot heel licht en fris.

Wijnstreken in Australië

Australische wijnen worden in het zuiden gemaakt in de volgende streken:

  • Barossa Valley: hier worden met name shiraz en chardonnay geproduceerd.
  • Clare Valley: in deze kleine regio worden heerlijke cabernet sauvignon en riesling gemaakt.
  • Eden Valley: in dit koelere gebied worden mooie riesling wijnen geproduceerd.
  • Hunter Valley: één van de eerste en belangrijkste wijnbouwgebieden.
  • Swan Valley: hier zijn goede cabernet sauvignon, sauvignon blanc en chardonnay te vinden.
  • Tasmania: dit gebied heeft een zeer geschikte bodem voor chardonnay- en pinot noirdruiven.
  • Yarra Valley: ook dit is een iets koeler gebied. Er worden pinot noir, chardonnay en mousserende wijnen gemaakt.

Wilt u een wijnreis maken en diverse wijnen uit onder andere Australië proeven? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam. Wij nemen u mee op reis en laten u diverse wijnen met heerlijke hapjes proeven!