X

Alles over Franse wijnen

Frankrijk: misschien wel het populairste en bekendste wijnland ter wereld. Denk je aan Frankrijk dan denk je aan wijn. Al eeuwenlang worden hier de lekkerste wijnen van topklasse gemaakt. Op maar liefst 900.000 hectare wordt bijna 50 miljoen hectoliter wijn per jaar gemaakt. Wij vertellen u graag alles over de heerlijke Franse wijnen!

Feitjes over wijnland Frankrijk

  • Frankrijk kent drie klimaten: middellandse zeeklimaat, hooggebergteklimaat en gematigd zeeklimaat.
  • Frankrijk heeft diverse wijnstreken: Beaujolais, Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Elzas, Loire, Provence en Rhonevallei.
  • Frankrijk levert ongeveer 2.900 verschillende wijnen.
  • Druivensoorten die uit Frankrijk komen zijn: chardonnay, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, merlot, syrah en pinot noir.

De oorsprong van de wijnbouw in Frankrijk

In de zesde eeuw voor Christus is de wijnbouw in Frankrijk ontstaan. De populariteit van de drank kwam pas in de 15e en 16e eeuw. In deze tijd groeide het uit tot het belangrijkste exportproduct van Frankrijk. Pas vanaf de 20e eeuw kreeg Frankrijk steeds meer concurrentie van wijnen uit landen als Zuid-Afrika en Argentinië. Franse wijnmakers ontwikkelen zich daarom steeds meer en produceren nieuwe wijnen met nieuwe technieken. Deze nieuwe technieken in combinatie met eeuwen aan wijnkennis en tradities zorgen voor heerlijke wijnen!

Franse wijnen

Er groeien ruim 100 druivenrassen in Frankrijk. Iedere wijnstreek heeft haar eigen druivenrassen. De top Franse wijnen zijn:

Cabernet sauvignon
Deze wijn wordt in Bordeaux gemaakt. Het wordt gemaakt van een kleine druif die in compacte trossen groeit. De druif heeft een dikke schil en bevat veel kleurstof, aroma en tannine. Cabernet sauvignon smaakt naar zwarte bessen en kruidige aroma’s als laurier en eucalyptus.

Chardonnay
Chardonnay is één van de bekendste en meest toegankelijke wijnen. De wijn wordt gemaakt van een middelgrote ronde druif. Deze druiven groeien met name in Bourgogne. Chardonnay heeft redelijk neutrale aroma’s. Denk hierbij aan appel, meloen, mango en ananas.

Sauvignon blanc
Eén van de meest verbouwde druivenrassen is sauvignon blanc. De druif komt oorspronkelijk uit streken als de Bordeaux en Loire Vallei. Sauvignon blanc smaakt heel fris en heeft aroma’s van gras en kruisbessen.

Franse wijnen proeven

Wijnbar It’s Wine in Volendam heeft diverse heerlijke wijnen uit Frankrijk. Gaat u met ons mee op wijnreis? Reserveer een tafeltje via 0299 - 399 888.