X

Alles over Italiaanse wijnen

Italië: een heerlijk wijnland met grote verschillen in het klimaat. Van Noord- tot Zuid-Italië zijn er diverse druivenrassen aangeplant. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan wijnen. Dit veelzijdige wijnland heeft nog echte oude klassieke bewaarwijnen, maar ook veel nieuwe interessante wijnen. Lees snel verder om alles over de Italiaanse wijnen te leren.

Wijnfeitjes over Italië

Wist u dat Italië de grootste wijnproducent ter wereld is? Met maar liefst 850.000 hectare aan wijngaarden produceert het land meer dan 53 miljoen hectoliter wijn per jaar.

Er zijn veel streken waar de wijn wordt geproduceerd. Dat zijn: Friuli, Latium, Lombardije, Marken, Piemonte, Puglia, Sardinië, Sicilië, Toscane, Umbrië en Veneto.

De druivenrassen die in Italië groeien zijn: albana, barbera, nebbiolo, pinot grigio, sangiovese, trebbiano, verdicchio en vernaccia.

Geschiedenis van de Italiaanse wijn

De Griekse kolonisten hebben in de 6e eeuw voor Christus de wijnbouw in Italië geïntroduceerd. 1000 voor Christus waren het de Etrusken die de wijnbouw naar Toscane brachten. Dit is het begin van de wijnbouw in Italië geweest. Inmiddels is Italië de grootste wijnproducent ter wereld en komen hier de lekkerste wijnen vandaan. De afgelopen vijftig jaar heeft Italië zich gemoderniseerd op gebied van de wijnbouw. Hierdoor is de kwaliteit van de wijn steeds beter geworden en dat proeven we terug!

Druivenrassen uit Italië

Er worden honderden druivenrassen in Italië verbouwd. De drie bekendste zijn:

Pinot grigio
De pinot grigio druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar in Italië is de druif groot gemaakt. In Italië is de pinot grigio lichter en witter. De druif heeft aroma’s van tropische vruchten, sinaasappel en mandarijn. Dit wordt aangevuld met kruiden en bloemen. Deze wijn past goed bij het aperitief en antipasti.

Sangiovese
De typische Italiaanse wijn sagiovese heeft een kruidige geur en hartige smaak. Hierdoor past de wijn goed bij kazen, wildgerechten en vlees. Bij deze gerechten komt de smaak van pruimen en cassis goed naar voren.

Barbera
In Noord-Italië wordt de barbera druif gekweekt. De druif zorgt voor een donkere, volle en fruitige wijn. Het is goed te combineren met stoofvlees, paddenstoelen, wild en truffel.

Belangrijkste wijnstreken uit Italië

In Italië wordt bijna overal wijn verbouwd. Dankzij de ligging en de langgerekte vorm van het land heeft het een zeer gevarieerd klimaat. De drie grootste wijnstreken zijn:

Toscane
De meest beroemde wijnen komen uit Toscane. Met name de chianti is een populaire wijn uit deze streek. Het is één van de bekendste wijnstreken en er worden heerlijke wijnen gemaakt in Toscane.

Piemonte
De bekendste wijn uit Piemonte is de barolo. Deze wijn is rijk van smaak en is een vrij zware wijn. Dit komt door de uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad.

Sicilië 
Sinds de 14e eeuw is er al een rijkelijke wijnbouw in Sicilië. De bekendste druif van het eiland is de nero d’avola. Deze blauwe druif zorgt voor fruitige en sappige wijnen.

Wijnbar It’s Wine in Volendam heeft diverse lekkere Italiaanse wijnen die u bij ons kunt proeven. Komt u ook binnenkort een wijnreis bij ons maken naar Italië?