[15:05] Aida de Haan wine: [15:06] Aida de Haan pompadour:
X

Alles over wijnland Duitsland

Kiest u voor heerlijke wijn uit Duitsland? Dan heeft u veel keus! Duitsland heeft heel wat fijne wijnen voor ieder in petto en behoort om vele redenen tot de klassieke wijnlanden. Met een zeer wijd en uiteenlopend aanbod met veelzijdige Duitse kwaliteitswijnen is Duitsland zeker een van de fijne wijnlanden te noemen.

Geschiedenis Duitse wijn

De romeinen introduceerden de wijnbouw zo’n 2000 jaar geleden in het land. Op de steile hellingen van het Moezeldal werden de eerste wijngaarden aangelegd, waarna ook de oevers van de Rijn aan de beurt waren. Aan het eind van de 19e eeuw werd de wijnbouw compleet omgegooid door nieuwe inzichten en belangrijke vernieuwingen. Dit resulteerde in een kwaliteitsniveau die met een strakke lijn steeg, met grote successen als gevolg. Het kruizen van druivenrassen zorgden ervoor dat er vele nieuwe en smakelijke wijnen werden gemaakt. Na de wereldoorlogen werd de wijnbouw in Duitsland steeds meer ontdekt.

Wijngebieden Duitsland

In Duitsland zijn er 13 wijngebieden die hun wijnen échte kwaliteitswijnen mogen noemen. De wijnen komen van rijpere druiven die voldoen aan zeer hoge kwaliteitsnormen en bestaan uit droge, halfdroge en zoete Duitse wijnen. Niet gek dat de wijnen langer mee kunnen dan welke wijn dan ook.

De populairste wijnregio’s zijn onder meer:

 1. Rijn-Hessen

Rijn-Hessen ligt in het zuiden van Mainz en is één van de grootste wijnregio’s van Duitsland. In 2016 is het 200ste jubileum gevierd!

 1. Palts

Onder Rijn-Hessen, links van de Rijn, ligt Palts. Deze grote wijnregio is verantwoordelijk voor een groot deel van de wijnproductie van Duitsland. Maar liefst veertig procent van de wijnproductie wordt gemaakt met blauwe druiven.

 1. Baden

Een warmere regio in Duitsland, Baden, heeft 15.800 hectare wijngebied. Het klimaat van deze regio kan vergeleken worden met dat van de Champagneregio in Frankrijk.

 1. Württemberg

Rode wijn is in dit wijngebied sterk aanwezig, met maar liefst 70% van de wijnproductie. Hier wordt de wijn opgeslagen in grote vaten, waar een unieke vanille-, karamelaroma- en kaneel toegevoegd wordt.

 1. Moezel

Met maar liefst zestig miljoen wijnstokken is Moezel de vier na grootste wijnregio in Duitsland. Een leuk feitje; het is niet mogelijk om te werken met oogstmachines, dus worden de druiven hier met de hand geplukt.

Populaire Duitse wijnen

Met meer dan 100 verschillende Duitse wijnsoorten is Duitsland niet meer weg te denken als wijnland. Hieronder een aantal fijne Duitse wijnen op een rij:

 • Pinot Noir (Spätburgunder)
 • Pinot Blanc (Weissburgunder)
 • Riesling
 • Rivaner (Müller-thürgau)
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot

Benieuwd hoe de Duitse wijnen smaken? Of wilt u meer informatie over deze wijnen? Kom dan langs in wijnbar It’s Wine in Volendam en ga mee op wijnreis!