X

Alles over Zuid-Afrikaanse wijnen

Met meer dan 100.000 hectare aan wijngaarden in Zuid-Afrika een echt wijnland! Al eeuwen worden er in dit Afrikaanse land prachtige wijnen gemaakt. De internationale doorbraak heeft een flinke tijd op zich laten wachten. Pas na de afschaffing van de apartheid kwam de rest van de wereld in contact met de prachtige wijnen uit Zuid-Afrika.

Weetjes over Zuid-Afrikaanse wijn

Wist u dat er in Zuid-Afrika per jaar meer dan 10 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd? De meeste wijngaarden waar de wijn wordt geproduceerd bevinden zich in de Westkaap. Dit komt door het gunstige klimaat.

Wist u dat Nederlanders de basis voor de wijnbouw in Zuid-Afrika aanlegde? De kwaliteit was door de matige wijnkennis niet goed genoeg. Toen de Franse Hugenoten aan land kwamen in Zuid-Afrika werd de wijn naar een hoger niveau getild en zo kwam de wijnbouw tot bloei.

De belangrijkste wijnstreken van Zuid-Afrika zijn Stellenbosch en Constantia Robertson.

Geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

Zoals gezegd hebben de Nederlanders in de 17e eeuw de basis gelegd voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. In 1652 werd rond Kaap de Goede Hoop een post voor de VOC aangelegd en in 1659 waren daar de eerste wijngaarden. Daarna kwamen de Fransen en namen de wijnbouw over. Dit gaf een boost aan de wijnbouw. Door de apartheid daalde de export. Pas toen deze werd afgeschaft in de jaren 90 kreeg de wijnexport een boost en werden er echte kwaliteitswijnen geproduceerd. Inmiddels kunnen we niet meer zonder de Zuid-Afrikaanse wijnen!

Druivenrassen uit Zuid-Afrika

Een groot deel van de druivenrassen in Zuid-Afrika is van Franse oorsprong. De meeste druiven zijn wit; 55%. De belangrijkste rassen zijn:

Witte druiven:

Maar liefst 18% van alle wijnranken bestaat uit de Chenin Blanc druif, ook wel de steen genoemd. Andere populaire witte druiven zijn chardonnay, sauvignon blanc en colombard.

Blauwe druiven:

Bijna 14% van de aangeplante druiven bestaat uit de cabernet sauvignon. Dit is de populairste blauwe druif in Zuid-Afrika. Andere druivenrassen zijn: syrah, merlot, cinsault en de echte Zuid-Afrikaanse druif: pinotage. Die laatste is een kruising van de pinot noir en de cinsault.

Wijnstreken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent diverse wijnstreken. De drie populairste streken zijn:

Contantia

Dit is een van de oudste wijnstreken van het land. Hier werd een wijnhuis al in 1684 opgericht. Nu bestaat deze wijnstreek uit maar liefst 750 hectare aan wijngaarden. Hier wordt onder andere muscat, syrah, merlot en pinotage gemaakt.

Robertson

De wijnbouw in Robertson begon na de Eerste Wereldoorlog te floreren. Nu komt maar liefst 14% van alle Afrikaanse wijnen uit deze streek. De belangrijkste druiven van Robertson zijn cabernet sauvignon, chardonnay chenin blanc, colombard en shiraz.

Stellenbosch

Deze wijnstreek is erg geliefd bij toeristen. Over heel de wereld komen mensen naar Stellenbosch om heerlijke wijnen te proeven en om opgeleid te worden tot wijnspecialist. De streek is met name bekend om haar rode wijnen. De volgende wijnen worden hier onder andere gemaakt: carbernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en shiraz.

Bij wijnbar It’s Wine in Volendam hebben we diverse wijnen uit verschillende landen en streken, zo ook uit Zuid-Afrika. Kom u ook binnenkort bij ons proeven?