[15:05] Aida de Haan wine: [15:06] Aida de Haan pompadour:
X

Het grootste wijnland van Zuid-Amerika: Argentinië

De grootste wijnlanden ter wereld zijn Italië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. En op plek 5 komt Argentinië; het grootste wijnland van Zuid-Amerika. Steeds vaker komen er mooie kwaliteitswijnen uit dit land. De wijnmakers uit Argentinië zijn vooruitstrevend en halen het beste uit druiven.

Wist u dit over wijnland Argentinië?

Wist u dat:

  • Argentinië maar liefst 210.000 hectare wijngaarden heeft?
  • Argentinië 15 miljoen hectoliter wijn per jaar produceert en daarmee het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika is?
  • Het klimaat in Argentinië zeer geschikt is voor wijnbouw? Het is namelijk vaak droog en zonnig.

Geschiedenis van Argentijnse wijn

Zoals bij veel wijnlanden is gebeurd, kwamen de eerste druiven in Argentinië op het land door kolonisten. In 1541 plantten Spanjaarden de eerste druiven. Ze kwamen erachter dat het klimaat van Argentinië zeer geschikt is voor de wijnbouw en dan met name aan de voet van het Andesgebergte. Helaas werden de Europese wijngaarden aan het eind van de 19e eeuw verwoest door een druifluis. Spaanse, Italiaanse en Franse wijnmakers emigreerden naar het Zuid-Amerikaanse land en brachten een hoop wijnkennis mee. Dit zorgde voor een goede groei van de Argentijnse wijnbouw. Pas in de jaren ’80 werden veel wijngaarden opgeschoond en herplant. Hierdoor nam de kwaliteit van de wijnen toe en kunnen wij nu genieten van heerlijke Argentijnse wijnen!

Wijngebieden in Argentinië

Met maar liefst 25.000 wijngaarden heeft Argentinië ongeveer 10 wijnbouwgebieden. De drie grootste zijn:

  1. Mendoza: dit is het belangrijkste en grootste gebied. Hier wordt driekwart van alle wijn geproduceerd. Doordat het klimaat hier optimaal is doen veel druivensoorten het goed hier. De koude nachten zorgen ervoor dat de druiven een lange rijpingsperiode hebben.
  2. San Juan: dit droge en hete gebied ligt dicht tegen het Andesgebergte aan. Omdat het hier zo droog is wordt er gebruik gemaakt van druppelirrigatie. Hierdoor kunnen er veel verschillende wijnen worden gemaakt.
  3. Cafayata: dit is een klein wijngebied, maar wel één van de bekendste. Hier wordt onder andere de witte jonge droge wijn gemaakt van de torrentés druif. Cafayata is één van de droogste wijngebieden in Argentinië.

Wijnen uit Argentinië

Door een grote variatie van soorten grond en klimaten kunnen er veel verschillende soorten wijn worden gemaakt in Argentinië. De bekendste wijnen uit Argentinië zijn: Malbec, Syrah en Torrentés.

Gaat u mee op wijnreis? Bij It’s Wine kunt u diverse wijnen uit verschillende landen proeven. Daar serveren wij heerlijke hapjes bij. Kom genieten in onze wijnbar en reserveer een tafel!