X

Hoe bewaar ik een geopende fles wijn?

In de meeste gevallen gaan flessen wijn wel leeg, maar het kan voorkomen dat de fles niet helemaal leeg is en de wijn dus bewaard moet worden voor een ander moment. Hoe bewaart u een geopende fles wijn? Zit er verschil in per wijnsoort en waar moet ik op letten? Wij zetten het op een rijtje.

Zodra u de kurk of dop van de fles af haalt, komt er zuurstof bij de wijn. De wijn gaat oxideren en dat heeft invloed op de smaak van de wijn. Wat voor invloed dit heeft verschilt per wijnsoort. Het is belangrijk om de fles wijn in de koelkast met de kruk of dop erop te bewaren.

Rode wijn bewaren

Des te meer zuren en tannines een rode wijn heeft, des te langer u de wijn kunt bewaren nadat de fles is geopend. Heeft u een lichte rode wijn? Dan kunt u deze het beste binnen 2 dagen opdrinken. Stevige en krachtige wijnen blijven na het openen nog 3 à 4 dagen goed.

Witte wijn bewaren

Witte wijnen smaken vaak lekkerder wanneer de fles net open is. Na een dag kan de frisse fruitige smaak van witte wijn al vervlogen zijn. Een witte wijn met veel zuren is langer houdbaar en kunt u drie dagen na het openen nog drinken. Witte wijnen die afkomstig zijn uit gebieden met een koeler klimaat kunnen vaak iets langer bewaard blijven.

Zoete wijn bewaren

Zoete wijnen bevatten meer suikers dan witte en rode wijnen. Daarom kunnen zoete wijnen ongeveer vijf dagen na openen bewaard blijven. Is de wijn versterkt gezoet zoals Sherry? Dan kan het 1 à 2 weken bewaard blijven.

Ecomatic wijnautomaat

Bij It’s Wine hebben we een Ecomatic wijnautomaat. Hierin bewaren we 4 rode en 4 witte wijnen. Dankzij dit apparaat kunnen we de wijnen tot wel 4 weken lang in perfecte conditie houden. U kunt zelf wijn tappen uit dit apparaat en zo zelfs een slokje proeven.

Bent u benieuwd naar ons wijnautomaat en wilt u diverse wijnen proeven? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam!