X

Wat is natuurwijn?

Rode wijn, witte wijn, biologische wijn, iedereen kent deze alcoholische versnapering wel. De laatste jaren is er een wijnsoort bijgekomen dat steeds populairder wordt, namelijk: de natuurwijn, ofwel vin naturel of vin nature. Veel mensen denken dat de natuurwijn gelijk staat aan biologische wijn, maar niets is minder waar. Lees hieronder alle ins en outs over deze wijn.

Wat is natuurwijn?

De naam zegt het eigenlijk al. Natuurwijn is een wijnsoort dat op de meest natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt. Zonder chemische hulpmiddelen wordt de natuurwijn vanaf het begin tot eind op een natuurlijke wijze gemaakt. Dit houdt in dat er tijdens het proces zo min mogelijk interventies worden gedaan. De boer grijpt bijna niet in. Dit maakt dat de kleur van deze wijn vaak ook troebeler is dan van de wijn die we gewend zijn, er wordt vrijwel niet gefilterd. De boeren hebben geen spelregels voor deze wijn en kunnen naast biologische druiven hun eigen gang gaan.

De geur van de natuurwijn is een onbekende geur die elke keer weer anders kan zijn. Wanneer een natuurwijn stinkt kan dit wijzen op een onhygiënische situatie dat zich voor heeft gedaan in het wijnbedrijf. De wijn kan een andere smaak ontwikkelen doordat er geen sulfiet wordt gebruikt. Bacteriën kunnen er daarom voor zorgen dat de wijn anders proeft dan u gewend bent.

Verschil natuurwijn en biologische wijn

Het grote verschil tussen natuurwijn en biologische wijn zijn de spelregels die hieraan vast zitten. Waar het maken van natuurwijn geen spelregels bevat, moeten wijnboeren bij het maken van biologische wijn aan bepaalde regels voldoen. Bij biologische wijnen zijn er geen voorwaarden aan het proces, op toevoeging van de sulfiet na. Er mogen bijvoorbeeld wel nieuwe eikenhouten vaten worden gebruikt voor het rijpen van de wijnen.

Sulfiet vergelijking per wijnsoort

In een natuurwijn zit de minste sulfiet van alle wijnsoorten, namelijk 30 mg sulfiet in bij rode wijn, en bij witte wijn 40 mg. Bij een biologische wijn zit er veel meer sulfiet in verwerkt. Namelijk 100 mg bij rode wijn en 150 mg bij witte wijn. De conventionele wijn wint het op het vlak van de meeste sulfiet, namelijk 150 mg in rode wijn en 200 mg in witte wijn.

Wilt u meer weten over natuurwijn of bent u benieuwd naar andere soorten wijn? Kom langs in onze wijnbar It’s Wine in Volendam en proef de heerlijkste wijnen.