X

Wat zegt de kleur van wijn?

Bij het wijnproeven wordt er altijd heel aandachtig naar de kleur van de wijn gekeken. De kleur van de wijn geeft u namelijk veel informatie over de wijn. Benieuwd wat de kleur van uw wijn precies betekent? Wij vertellen u daar wat meer over. Leest u mee?

Kleur van de wijn

De wijnen kunnen in een aantal kleuren worden opgedeeld, namelijk:

  • Bleekgeel
  • Goudgeel
  • Licht robijnrood
  • Paarsrood
  • Diep robijnrood
  • Dieppaars rood

Hoe beoordeelt u de kleur van de wijn?

De kleur van de wijn beoordeelt u door het glas schuin tegen een witte achtergrond te houden. Daarbij kijkt u naar de rand van de wijn. De rand van de wijn is het punt waar de wijn als eerste het glas raakt. Zo kunt u goed de kleur van de wijn herkennen.

Rode wijn

De ene druif heeft een andere kleur dan de andere. De wijnen van bijvoorbeeld druiven als de Syrah en de Grenache zijn donkerpaars. Maar wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir zijn licht robijnrood. Een Cabernet sauvignon is weer meer wat donkerrood. De kleur hangt dus helemaal af van de druifsoort.

Witte wijn

Sauvignon Blanc en Pinot Blanc zijn bleekgeel, deze wijnen zijn zo licht van kleur dat ze zelfs transparant lijken. Een Chardonnay is dan weer goudgeel. Veel intenser van kleur maar de smaken bij allebei de wijnen zijn geweldig.

Rijping van de wijn

De wijn verkleurt met de jaren. Hoe donkerder de wijn hoe ouder. Een bleekgele wijn is dus jonger dan een goudgele en een diep robijnrode wijn is ouder dan een licht robijnrode wijn. De kleur van de wijn zegt dus ook hoe oud een wijn is.

Wilt u nog meer weten over wijn of gewoon een lekker glaasje wijn drinken? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam. We zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. U kunt contact met ons opnemen via 0299 – 39 98 88.