X

Wijn decanteren

Wellicht heeft u er weleens van gehoord: wijn decanteren. Bij sommige wijnen staat op het label dat de wijn voor het drinken gedecanteerd moet worden. Wat houdt dit in, waarom is het nodig en wat voor effect heeft het op de wijn? It’s Wine geeft antwoorden.

Wat is decanteren?

Decanteren klinkt chiquer dan het is: het is namelijk het overgieten van een fles wijn in een karaf. Dit wordt gedaan om droesem in de wijn te scheiden van de wijn zelf. Deze kleine deeltjes klonteren na verloop van tijd samen en zinken naar de bodem van de wijnfles. Droesem wordt met name gevormd tijdens het rijpen van rode wijnen. Door de wijn over te gieten wordt het droesem gescheiden van de wijn en is de wijn goed drinkbaar.

Hoe werkt het decanteren?

In de meeste gevallen wordt wijn liggend bewaard. Een dag voordat u de wijn gaat drinken kunt u deze het beste rechtop zetten. Hierdoor kan het droesem langzaam naar de bodem zakken. Open de dag dat u de wijn gaat drinken zo voorzichtig mogelijk. Vervolgens kunt u de wijn in een vloeiende beweging overschenken in de karaf. Wanneer u ziet dat er bezinksel/droesem in de hals van de fles komt moet u stoppen met schenken.

Bij decanteren is het belangrijk dat u de wijn in één keer en met vaste hand overschenkt. Als u de fles weer neerzet is de kans groot dat het droesem weer door de wijn heen gaat. Het heeft dan weer tijd nodig om te zinken naar de bodem. Decanteren wordt in de meeste gevallen alleen met rode wijn gedaan. Witte wijn heeft namelijk zelden droesem/bezinksel. Hierdoor heeft decanteren geen zin.

Jonge wijn lucht geven

Decanteren kan ook worden gedaan om wijn lucht te geven. Dit moet vooral bij jonge rode wijnen gebeuren. Het wordt dan ook wel karaferen genoemd. De wijn wordt blootgesteld aan veel zuurstof, wat het effect van jarenlange kelderrijping kan nabootsen. Hierdoor kan een jonge wijn toch geur en smaak vrijgeven. Doe dit een uur voordat u de wijn gaat drinken.

Bij It’s Wine zorgen we ervoor dat onze wijnen altijd goed op smaak zijn. Bent u benieuwd naar onze lekkere wijnen? Kom dan langs in onze wijnbar in Volendam. Daar laten we u graag de diverse goede wijnen proeven.