X

Wijnproeven doe je zo: 5 tips

Zintuigen

Bij het proeven van wijn gebruik je verschillende zintuigen, zoals je smaak, reuk en zicht. Wijn proeven houdt dus veel meer in dan enkel een nipje nemen. Niet voor niets zijn er uitgebreide cursussen om als een echte pro wijn te leren proeven. Je leert er hoe je alles uit je  zintuigen haalt om optimaal een wijn te proeven en ontleden.

In dit artikel geef ik je 5 tips om zelf aan de slag te gaan met het proeven van wijn als een pro!

  • Tip 1: Decanteren


De eerste stap in het proeven van een wijn is ervoor zorgen dat de smaak goed tot haar recht komt wanneer je deze proeft. Vooral bij oude wijnen is het daarom aan te raden een uur vooruit zuurstof bij de wijn te laten komen alvorens deze te drinken, zodat de smaak zich zachter presenteert. Dit wordt decanteren genoemd en doe je door de wijn over te schenken in een daarvoor speciaal bestemde glazen karaf. Deze is breed van onderen en heeft een smalle hals.

  • Tip 2: Wals de wijn


Draai je glas, waarbij de wijn even ronddraait in je glas – dit noemt men ook wel ‘rondwalsen’. Hierdoor verdampt een deel van de alcohol, waardoor je geuren in de wijn beter ruikt. Je ziet nu ook dat de ene wijn meer aan het glas plakt dan het andere; hoe zoeter een wijn, hoe meer suiker ze bevat en hoe meer ze aan het glas plakt. ‘Tranen’ noemt men dit ook wel; een suikerrijke wijn geeft dikkere tranen aan het glas dan een minder suikerrijke wijn.

  • Tip 3: Kijk


Welke kleur heeft de wijn? Jonge wijn is lichter van kleur dan oude wijn; de laatste kan donkerder geel danwel bruinrood van kleur kan zijn. Je kunt met kijken dus ontdekken hoe ver de wijn ‘geevolueerd’ is, ofwel of het om een jongere of oudere wijn gaat.

  • Tip 4: Ruik


Snuif nu de geur van je wijn goed op. Een groot deel van wat je proeft gebeurt namelijk door middel van je reuk.

  • Tip 5: Proef


Neem direct na het ruiken aan de wijn een slok – niet te groot, niet te klein. Slik hem nog niet door, maar laat de slok even rollen door je mond. Maak kauwbewegingen, slurp; hou je niet in, want dit zijn allemaal technieken om een smaak beter tot haar recht te laten komen.

Wijn als hobby
Nu mag je slikken! En? Lukt het je al om tonen in de smaak te onderscheiden? Is het een droge of een zoete wijn? Een oude of jonge wijn? Proef je fruittonen of juist houttonen? Zie je hoe leuk het is om op deze manier naar een wijn te 'kijken'? Wijn is terecht meer dan een drankje; wijn is een hobby.

Proost!

In de praktijk: high wine
Wil je bovenstaande tips in een sfeervolle ambiance in goed gezelschap in de praktijk te brengen? Boek dan een high wine in onze wijnbar It's Wine Neem voor meer informatie contact op met nummer 0299 39 98.