X

Wine blog

Alles over wijnglazen

Er zijn wijnglazen in allerlei soorten en maten. Wanneer gebruikt men welk glas? Wist u dat iedere vorm wijnglas is ontworpen met een reden? De smaak van wijn hangt namelijk samen met de vorm van het glas!

Zomerse wijn

Door stijging van de temperatuur verandert de smaak van wijn een beetje. Daarom is er in de zomer meer behoefte aan frisse en lichte wijnen. Wilt u weten wat onze favoriete zomerwijnen zijn? Lees dan mee!

Tannine in wijn

Tannine is een veelvoorkomend begrip onder de wijnliefhebbers. Drinkt u zelf geen wijn, dan heeft u waarschijnlijk geen idee waar het over gaat. Wat zijn tannines? Dat leggen wij uit in deze blog!

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne is de koningin van de mousserende wijn. Het wordt geassocieerd met luxe en stijl. En wist u dat champagne alleen de naam champagne mag krijgen als de mousserende wijn echt uit de streek champagne in Frankrijk komt? Maar hoe wordt champagne nou eigenlijk gemaakt? Wij leggen het uit!

Alles over rode wijn

Wat is er nou lekkerder dan heerlijk languit op de bank met een glas rode wijn in uw hand? Een glas rode wijn is geschikt voor verschillende momenten en er is keuze. Houdt u van een lichte Pinot Noir of liever een stevige Barolo? Wij vertellen u alles over rode wijn!

Is wijn vegetarisch?

U zou denken dat rode wijn, witte wijn en rosé alleen gemaakt worden van druiven en daardoor prima passen bij een vegan leefstijl. Helaas hebben we slecht nieuws: niet alle wijn is vegan en sommige zelfs niet eens vegetarisch. Er worden namelijk technieken toegepast om de wijn helderder te maken waardoor sommige wijnen niet vegatarisch zijn.

Rosé wijn

Veel mensen denken dat rosé wijn een mengsel is van rode en witte wijn. Daarmee wordt rosé onderschat, want het is weldegelijk een volwaardige wijn. Van droog tot zoet: rosé wijn is er in alle soorten en maten!

De wijnfles

Wanneer u wijn uitkiest in de slijterij of supermarkt heeft u keuze uit diverse soorten. Wat u opvalt is dat alle flessen anders zijn. Wijnflessen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. Ondanks dat het maar een verpakking is, geeft het wel een eerste indruk van de wijn.

De rijping van wijn in hout

Wijn wordt vaak gerijpt in hout. De houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het houtenvat waarin de wijn rijpt, geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen. Hierdoor wordt de smaak van wijn bijzonder. Houtrijping kan flink oplopen in de kosten, om hierop te besparen zijn er alternatieve methoden. Denk hierbij aan het toevoegen van houten staven of grote theezakken gevuld met houtkrullen aan de wijn.

Wijn uitgelicht: Château La Garde Blanc

Bij It's Wine hebben we een heerlijke wijnkaart. Wij hebben een speciale collectie kelderschatten. Deze wijnen zijn van zeer hoog niveau en perfect op dronk. Wij lichten één van deze topwijnen uit. Deze keer is Château La Garde Blanc aan de beurt. 

Is rode wijn wel of niet gezond?

Is rode wijn gezond of ongezond? Deze vraag kent verschillende antwoorden, maar wie heeft er nou eigenlijk gelijk? Feitelijk gezien is rode wijn zowel gezond, als ongezond. Bent u benieuwd naar de voordelen en de nadelen? Lees dan verder!

De populairste wijnsoorten op een rij

Er bestaan heel veel soorten wijn, met verschillende smaken, structuren en herkomst. Dat elke wijn anders smaakt is logisch, smaak is namelijk afhankelijk van verschillende factoren: zoals de rijping, de druifsoort en het land van herkomst. Ben je benieuwd naar de populairste wijnsoorten en hun eigenschappen? Lees dan mee!

Cheers! Santé! Cin cin! Proost!

Proosten is een universeel gebruik, overal ter wereld heffen mensen het glas wanneer ze een toost uitbrengen. Proost op het goede leven, je gezondheid of simpelweg een mooie avond. Eerst proosten, dan drinken. Waarom doen we dit eigenlijk?

Champagne, prosecco of cava?

Een feestelijke gebeurtenis vraagt vaak om een glas met bubbels. Welke is jouw favoriet? En waarom? Misschien twijfel je wel tussen champagne, prosecco of cava. Ontdek dan hieronder de verschillen!

Wijn rijpen in hout

Wijn heeft veel geuren en smaken. Deze komen voornamelijk tot stand door rijping in een houten vat. Het rijpen van wijn in een houten vat brengt meerdere voordelen met zich mee. Het hout maakt de wijn krachtiger en zorgt dat de wijn langer houdbaar blijft. Hout voorziet wijn van een bijzondere, natuurlijke smaak. Vooral rode wijnen worden gerijpt in een houten vat.

Wat is duurzame wijn?

Wijnen worden natuurlijk op veel manieren geproduceerd en krijgen verschillende labels. Denk maar aan biologisch, biodynamisch of duurzame wijnen. Hier zit wel degelijk verschil in. Wat houdt het verbouwen van duurzame wijnen nu precies in? Dat leggen wij uit in dit artikel.  

Wijntermen uitgelegd voor de beginnende wijndrinker

Aroma, tannine en afdronk. Echte wijnkenners bestrooien hun gezelschap vaak met lastige termen. In dit artikel leggen wij u uit wat deze termen precies betekenen. Bent u een beginnende wijndrinker en wilt u graag weten wat al die termen betekenen? Lees dan snel onze uitleg.

Wat beïnvloedt de smaak van wijn?

Proeft of ruikt uw wijn naar vanille, koffie of chocola? Dat is heel goed mogelijk. Toch zijn deze ingrediënten niet toegevoegd tijdens de productie van de wijn. Waar komen deze aroma’s dan vandaan? De smaak van wijn wordt beïnvloedt door meerdere factoren. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Leest u mee?