X

Wine blog

Vervangers voor wijn

Doet u mee aan dry January? Laat u de alcohol deze maand staan? Dan hebben wij een aantal goede vervangers voor wijn voor u op een rijtje gezet. Welke dranken kunnen wijn goed vervangen en waarmee kunt u dry January prima mee doorkomen? Wij vertellen het!

Waarom slurpen wij wijn?

Wijn bevat veel geuren en smaken. Om alles goed in u op te nemen en de wijn echt te leren kennen, drinken we dit op een speciale manier. Daar hoort ook wijn slurpen bij. Hoe gek het ook klinkt, het zorgt ervoor dat uw beleving nog sterker wordt. Maar waarom slurpen wij eigenlijk wijn?

Alles over champagne

Het is alweer december. 2018 is voorbij gevlogen en 2019 staat om de hoek. Gelukkig hebben we de feestdagen nog te goed, dan komen wat weetjes over champagne toch wel van pas. De kerstdagen lekker afsluiten met een glaasje bubbels. Of het nieuwe jaar knallend ingaan met een koude fles champagne. Wij vertellen u alles over champagne.

Zes bekende dessertwijnen

Een heerlijk diner met een dessert achteraf. Vaak wordt daarbij de dessertwijn vergeten, maar ze zijn zo heerlijk! Dessertwijnen zijn wijnen die men drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete wijnen. Er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn. Wij zetten de bekendste voor u op een rijtje.

Waarom is ruiken aan wijn zo belangrijk?

Ruiken aan wijn kan erg leuk zijn. Uw neus bepaalt welke smaken u proeft in uw mond. Tijdens het ruiken aan wijn is het belangrijk dat u niet let op andere mensen. Op deze manier kunt u de geurzintuigen de wijn goed laten opnemen en op uw eigen reuk vertrouwen. Ruiken is vrij simpel, u ruikt iets wel of u ruikt iets niet. Het is wel van belang dat u weet hoe bepaalde geuren ruiken en dat u ze herkent. Wij geven tips!

Productieproces van wijn

Wijn drinken is iets wat we allemaal kunnen, maar hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Wij hebben dit productieproces van de druif tot aan de wijn in uw glas op een rijtje gezet. Eén ding is zeker: wijn maken gebeurt niet in één dag!

Welke wijn drink je waarbij?

Dineren zonder wijn is het vaak nét niet. Een lekker gerecht kan namelijk nog smakelijker worden met een goede bijpassende wijn. Sommige wijnsmaken kunnen perfect gematcht worden met het gerecht dat u besteld heeft. Geen idee welke wijn goed past bij welk gerecht? Wij hebben een lijstje voor u gemaakt! 

Wijn en alcoholpercentages

Wijnen kunnen op veel gebieden van elkaar verschillen. Van kleur, smaak, streek en druif. Maar ook de hoeveelheid alcohol is een onderscheidende factor. Het alcoholpercentage hangt af van verschillende factoren: het soort wijn en de kwaliteit daarvan en het klimaat waar de druiven groeien. Wij leggen uit hoe het zit met de hoeveelheid alcohol in wijn.

Kurk of schroefdop?

Het afsluiten van een wijnfles kan op twee manieren: met een kurk of schroefdop. Voorheen hadden alleen goedkope wijnen een schroefdop, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Wat is beter, kurk of een schroefdop? Beide kunnen wijn prima afsluiten. Wij zetten voor- en nadelen op een rijtje.

Nog even genieten van de zomer met wijncocktails

Het is officieel nog zomer en daar houden we ons graag aan vast. Daarom hebben wij een aantal zomerse cocktails op een rijtje gezet. Maar niet zomaar cocktails, maar echte wijncocktails! Benieuwd hoe u deze maakt? Lees dan snel verder.

Veelgestelde vragen over wijn

Wijndrinken en beoordelen worden steeds meer en meer een hobby in Nederland, vandaar dat wij ook in Volendam een wijnbar geopend hebben. Tijdens de High Wine en de thema-avonden krijgen wij vaak veel vragen over wijn, daarom hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord en op een rijtje gezet!

5 wijnen voor bierliefhebbers

Drinkt iedereen om u heen wijn maar houdt u zelf meer van bier? Dat is geen probleem! Er zijn ook wijnen die heel erg op bepaalde biertjes lijken. Wij hebben een overzicht gemaakt per biersoort en daarbij benoemd welk wijnsoort daar goed bij past.

Uw wijn koud krijgen met 3 tips

Vaak is wijn het lekkerst als het koud is. Maar wat als u wijn heeft gekocht en het direct wilt gebruiken? Het is mogelijk om wijn snel koud te krijgen. Wij geven u 3 tips hoe u dat doet!

Wat doen met overgebleven wijn?

U herkent het vast: er staan wat wijntjes open in de koelkast en de restjes worden niet meer opgedronken. Best zonde! Wij geven u een aantal tips wat u kunt doen met overgebleven wijn.

Geschiedenis van wijn

Wist u dat de druivenstok oorspronkelijk uit de Kaukasaus komt? Vanuit dit gebied heeft de druif zich verder verspreid naar andere delen uit de wereld. Mensen maken al duizenden jaren wijn. Er zijn oude kruiken met wijnresten opgegraven die maar liefst 7.000 jaar oud zijn.

Kijken naar wijn

Het klinkt gek: kijken naar wijn. Veel liever drinken we een heerlijk glas op. Maar wist u dat u veel van een wijn te weten kunt komen als u hier goed naar kijkt? Wij leggen uit hoe u het beste kunt kijken naar wijn.

Sauvignon of chardonnay?

Vaak krijgt u bij de keuze voor witte wijn de vraag of u een sauvignon of een chardonnay wilt. Wat is het verschil tussen deze wijnsoorten? En welke past bij uw smaak?

De juiste wijn in het juiste glas

Er zijn zoveel verschillende wijnen; rood, wit, rosé en champagne/mousserende wijn. Welke wijn hoort nou in welk glas? In dit artikel leggen we u uit welk glas u voor welke soort wijn moet gebruiken om het de juiste smaak en beleving te geven.