Alles over Amerikaanse wijnen

Amerika is waarschijnlijk niet het eerste land waar u aan denkt als het gaat om wijn. Maar met name in Californië worden heerlijke wijnen gemaakt die u echt niet mag missen. Wij zetten alles over Amerikaanse wijnen voor u op een rijtje.

Wijnfeitjes over Amerika

Wist u dat Californië de belangrijkste wijnstreek van Amerika is? Daar wordt maar liefst 90% van alle Amerikaanse wijnen geproduceerd.

Amerika heeft 228.000 hectare aan wijngaarden.

De grootste druivenrassen in Amerika zijn: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay, syrah en zinfandel.

De grootste wijnstreken zijn Californië, het Noordwesten en Noordoosten.

Geschiedenis van Amerikaanse wijnen

In de 16e eeuw legden Spaanse kolonisten in Mexico de basis voor de Amerikaanse wijnbouw. Veel Europese immigranten waren naar Californië getrokken om te zoeken naar goudklompen. Toen deze er niet bleken te zijn storten de Europezen zich op de wijnbouw. De wijnbouw in Amerika is heel lang van lage kwaliteit geweest. Toen er in 1919 een alcoholverbod kwam moesten veel wijnmakers stoppen met de wijnbouw. In 1933 kwam er een eind aan de drooglegging en werden wijngaarden opnieuw beplant. Pas in 1965 werden er kwaliteitswijnen gemaakt. Er werd toen met name gericht op Franse druivenrassen. Sinds toen is de wijnbouw echt op gang gekomen in Amerika en zijn de wijnen van topkwaliteit.

Wijnstreken in Amerika

Californië
De grootste wijnstreek van Amerika ligt aan de kust en heeft een gelijkmatig klimaat. Hierdoor zijn de wijnen van topniveau. Doordat het groeiseizoen lang is, kunnen de druiven langzaam rijpen en fruitige smaken ontwikkelen. De wijnen uit Californië smaken dan ook fruitig en zijn middelzuur.

Noordwesten
Dit wijngebied ligt met name in Washington State. De meeste wijngaarden liggen langs de kust. Omdat het iets koeler is hier, worden er met name rode wijnen gemaakt met rijpe fruitaroma’s en een hoge zuurgraad.

Noordoosten
De druiven die in het Noordoosten van Amerika groeien zijn enorm sterk en overleven de strenge Amerikaanse winters. De witte wijnen zijn fris van smaak en de rode wijnen zijn lichtzoet tot droog.

Druivenrassen uit Amerika

De meeste druivenrassen die in Amerika worden verbouwd vinden hun oorsprong in Europa. Ongeveer 60% van de wijngaarden is beplant met blauwe druivenrassen en 40% met witte druivenrassen. De bekendste rassen die worden verbouwd zijn:

  • Merlot
  • Syrah
  • Zinfandel
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Noir
  • Chardonnay
  • Carbernet Sauvignon

Met name de chardonnay en cabernet sauvignon zijn populair in Amerika.

Wilt u meer weten over Amerikaanse of andere wijnen? Bij wijnbar It’s Wine in Volendam vertellen wij u hier graag meer over. Kom langs om heerlijke wijnen te proeven!