Alles over champagne

Het is alweer december, het nieuwe jaar staat alweer om de hoek. Gelukkig hebben we de feestdagen nog te goed, dan komen wat weetjes over champagne toch wel van pas. De kerstdagen lekker afsluiten met een glaasje bubbels. Of het nieuwe jaar knallend ingaan met een koude fles champagne. Wij vertellen u alles over champagne.

Welke soorten champagne zijn er?

Laten we beginnen met het feit dat niet alle mousserende wijn champagne is. Alleen mousserende wijnen die uit de champagnestreek in Frankrijk komen mogen champagne genoemd worden. Prosecco en cava zijn dus geen champagnesoorten. Champagnes kunnen verschillen in suikergehalte, druivenrassen en jaargang.

Hoe komen er bubbels in champagne?

Voordat er bubbels worden toegevoegd in champagne wordt er eerst een stille basiswijn gecreëerd. De basiswijn bestaat uit een strenge selectie druivenrassen. Deze worden geoogst via een arbeidsintensief proces. De druiven worden handmatig geplukt en in speciale rieten manden gelegd. De druiven mogen absoluut niet kneuzen. Dat beïnvloedt de kleur en kwaliteit van de basiswijn.

Om van de basiswijnen champagne te maken, worden er twee basiswijnen samengebracht. Dit zijn vaak wijnen uit verschillende oogstjaren en wijngaarden. Dit proces, waarbij twee basiswijnen worden samengevoegd, wordt assemblage genoemd. Het is een eeuwenoud en ingewikkeld proces maar de belangrijkste stap bij het maken van een goede champagne.

Na de assemblage wordt er een ‘liqueur de tirage’ aan de gemengde basiswijn toegevoegd. Dit is een mengsel van gist, suiker en eventueel citroenzuur. Het geheel wordt daarna met een kroonkurk afgesloten. De combinatie zorgt voor een tweede gisting en zo ontstaat de koolzuur.

Champagne openen zonder gevaar

Volg de onderstaande stappen om een champagnefles te openen:

 • Stap 1: maak het ijzerdraadje los.
 • Stap 2: draai aan de fles, niet aan de kurk.
 • Stap 3: laat de kruk uit de fles zuchten.
 • Geopende champagne is 3 tot 5 dagen houdbaar.
 • Champagnefles zonder jaartal is maximaal 9 maanden houdbaar.
 • Vintage champagne is maximaal 1 jaar houdbaar.
 • Prestige champagne is 10 tot 15 jaar houdbaar.

Hoelang is champagne houdbaar?

 • Geopende champagne is 3 tot 5 dagen houdbaar.
 • Champagnefles zonder jaartal is maximaal 9 maanden houdbaar.
 • Vintage champagne is maximaal 1 jaar houdbaar.
 • Prestige champagne is 10 tot 15 jaar houdbaar.

Een open fles champagne, hoe bewaart u die?

Zorg dat de open fles bewaard wordt in een donkere, tochtvrije kamer. De beste temperatuur om een geopende fles champagne in te bewaren is tussen de 7 en de 12 graden Celsius. Ons advies is om de fles horizontaal in de koelkast te bewaren, hier kunt u een vacuüm champagne stopper voor gebruiken. Beweeg de fles zo min mogelijk.

Hoe bouwt u een champagne toren?

 1. Zorg dat u minimaal 30 identieke coupeglazen in huis hebt en een stevige tafel. Reken op zo’n 6 tot 8 flessen.
 2. Maak een vierkant (bijvoorbeeld 4 bij 4) en zet de glazen dicht op elkaar zodat ze elkaar raken.
 3. Maak een extra verdieping op deze glazen. Zet de glazen zo neer dat het de gaten tussen de glazen opvult. Het idee is dat u het aantal glazen afbouwt per niveau tot u bij 1 overblijft.
 4. Open de flessen en schenken maar!

Meer weten over wijnen en champagne? Kom dan langs bij It’s Wine. Wij zijn open op vrijdag, zaterdag en zondag. Reserveren kunt u doen via 0299 – 39 98 88.