Geschiedenis van wijn

Wist u dat de druivenstok oorspronkelijk uit de Kaukasaus komt? Vanuit dit gebied heeft de druif zich verder verspreid naar andere delen uit de wereld. Mensen maken al duizenden jaren wijn. Er zijn oude kruiken met wijnresten opgegraven die maar liefst 7.000 jaar oud zijn. De Mesopotamiërs zijn begonnen met het verbouwen van wijn. De Egyptenaren hebben waarschijnlijk de algemene kennis van de wijnbouw ontwikkeld. Ook in die tijd werd wijn bewaard en gelabeld. Er zijn potten van 3.000 jaar oud gevonden waarin wijn bewaard werd. Deze potten waren voorzien van labels waar de wijn vandaan kwam en wie het had gemaakt.

Grieken en romeinen

2.000 jaar voor Christus kwam de druivenstok in Griekenland. De Grieken hebben vervolgens de druivenstokken en wijnkennis naar andere gebieden verspreid, zoals Italië. In Italië hebben de Romeinen de wijnbouw verder ontwikkeld en legden wijngaarden aan in landen als Frankrijk en Duitsland.

Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse Rijk raakten de meeste wijngaarden in verval. In de middeleeuwen werd dit weer opgepakt door monniken. Ieder klooster produceerde zijn eigen wijn. De missionarissen en Europese immigranten namen de druivenstokken mee de wereld over. Zo werd wijn ook bekend in Zuid-Amerika, Australië en de Verenigde Staten.

Naar het heden

In de 19e eeuw kregen Europese wijnlanden last van een druifluisepidemie. Dit vernietigde veel wijngaarden. Voornamelijk Frankrijk moest het ontgelden en verloor 2/3 van haar wijngaarden. Door Europese druivensoorten te enten op Amerikaanse stammen werd de Franse wijnbouw gered. Deze stammen waren namelijk resistent tegen de druifluis. Dankzij de industrialisering bloeide de internationale handel en werden er steeds meer vernieuwingen gedaan. Tegenwoordig drinken we wijnen van over de hele wereld en bestaan er duizenden soorten wijn.

Bij wijnbar It’s Wine in Volendam maakt u ook een wijnreis. Wij vertellen bij iedere wijn het verhaal en de achtergrond van het soort. Wilt u een plekje reserveren? Bel dan naar 0299 39 98 99.