Hoe is wijnbouw ontstaan?

Wijnbouw gaat al duizenden jaren terug. Het is een bijzondere geschiedenis doordat er door de jaren heen zo veel is veranderd. Ben jij benieuwd naar deze bijzondere en rijke geschiedenis? Lees dan verder.

Het begin

Hoewel we bij wijn vaak denken aan landen als Frankrijk, Italië of Chili, was dit vroeger niet het geval. Wijnbouw is namelijk begonnen in het oosten, in Kaukasus. Door de centrale ligging verspreidde de druif zich snel. Het begon allemaal toen men ontdekte dat ze van een wilde kruipplant drank konden maken. De wijnbouw verspreidde zich snel over klein Azië en Griekenland. Bij archeologische opgravingen zijn er bijvoorbeeld ook wijnkruiken en sporen van wijn gevonden in Syrië en Irak.

Invloed van de Romeinen

In eerste instantie namen Romeinen wijn mee uit veroverde gebieden, maar het bleek handiger om op hun eigen plek wijn te gaan produceren en dus wijnstokken te planten. Bordeaux, Champagne, Bourgogne en Loire zijn wijngebieden in Frankrijk waar we allemaal wel een keer van gehoord hebben. Al deze gebieden zijn ontstaan door de Romeinen. De Romeinen zijn ook begonnen met het gebruiken van houten vaten om hun wijn in op te slaan. Doordat het Romeinse rijk kwam te vervallen, gingen veel wijngaarden verloren.

De monniken

Het christendom bracht de wijncultuur weer tot bloei. De oude wijngaarden kregen weer een nieuw leven en er werd weer wijn gemaakt. Ook ontstonden er weer nieuwe wijnstreken. Er werden goede methodes ontwikkeld voor het verzorgen van de wijngaarden en de wijn.

De kwaliteit werd steeds beter

In de 18e en 19e eeuw kwamen er nieuwe ontwikkelingen om de kwaliteit van wijn te verbeteren. Zo werd er niet meer uit het vat getapt, maar werden er flessen gebruikt met een kurk erop om de wijn te bewaren. Hierdoor bleef de kwaliteit van de wijn beter en kon de wijn beter bewaard worden.

Een tegenslag

Hoewel het eigenlijk steeds beter ging met wijnbouw en het bewaren van de wijn was er ook af en toe een tegenslag. Het begon met meeldauw, hierdoor werden wijngaarden ziek en dreigden alles dood te gaan. Maar de echte tegenslag was de Phylloxera Vastatrix, de druifluis. Deze luis is afkomstig uit Amerika en taste de wortels van de wijngaarden dusdanig aan dat veel wijngebieden in een hele korte tijd vernietigd waren. Ook hier is weer een oplossing voor gekomen; zo werden de druivenplanten ingeënt op resistente Amerikaanse onderstammen. Het herstel van de wijngebieden heeft wel heel lang geduurd door de slechte economie en twee wereldoorlogen.

Wilt u meer komen te weten over de geschiedenis van wijnbouw of wilt u gewoon een lekker wijntje drinken? Kom dan langs bij It’s Wine. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kunt u doen via 0299 – 39 98 88 0229.