Waarom wordt wijn in hout gerijpt?

Invloed van hout op wijn

Hout geeft smaken als vanille, karamel en toast aan wijn. Het maakt de smaak wat kruidiger en zorgt voor meer tannine in de wijn. Maar niet iedere wijn is geschikt om te laten rijpen in een houten vat. Een lichte, soepele wijn heeft bijvoorbeeld geen baat bij een houten wijnvat. Een volle, stevige wijn heeft wat complexere smaken, die versterkt worden door het hout.

Houtrijping wordt bepaald door de wijnmaker

De wijnmaker bepaalt wat voor soort karakter de wijn moet krijgen. Des te langer de wijn wordt gerijpt, des te meer karakter de smaak heeft. Ook wordt houtrijping weleens ingezet om een dunne wijn een smaakboost te geven. Sommige wijnen moeten 2 maanden rijpen, waarvan 6 maanden in een houten vat. Andere wijnen 3 jaar, waarvan een jaar of twee jaar in een wijnvat.

Hout of rvs

Een houten wijnvat geeft door de poriën van het hout een minimale hoeveelheid zuurstof. Hierdoor rijpt de wijn anders dan wanneer het in een rvs vat zit. De wijn ontwikkelt zich sneller, is eerder op dronk en verschillende componenten verbinden zich met elkaar. De tannines en zuren worden daardoor zachter. Tegenwoordig bestaan er ook apparaatjes die in rvs ketels gehangen kunnen worden. Deze apparaatjes kunnen hetzelfde effect als bij de houtrijping bewerkstelligen.

Diverse houtsoorten

Er bestaan diverse houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor een wijnvat. Zo worden de meeste vaten gemaakt van Frans of Amerikaans eiken. Frans eiken geeft een wat verfijndere smaak, terwijl Amerikaans eiken een uitgesproken smaak geeft. Een wijnvat wordt bij het samenstellen aan de binnenkant getoast, doordat het over een vuurtje heen wordt geplaatst. Dit geeft een rokerige smaak aan de wijn. Dit kan in verschillende gradaties worden toegepast.

Wilt u meer weten over wijn of lekkere wijnen proeven? Kom langs in onze wijnbar It’s Wine in Volendam en laat u verwennen!