Wat beïnvloedt de smaak van wijn?

Gist

Gist is een eencellig organisme dat suikers omzet in alcohol. Tijdens dit proces komen veel geur- en smaakstoffen vrij. De smaak van de gistcellen verschilt per druifsoort. Hierdoor smaakt iedere wijn weer anders na het gistproces.

Sulfiet

Elke wijn bevat sulfiet. Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffen die zwavel bevatten. Sulfiet wordt op natuurlijke wijze toegevoegd tijdens de alcoholgisting. Een wijnboer voegt vaak zelf ook nog sulfiet toe aan de wijn. Dit zorgt dat de wijn niet van smaak verandert en houdt de wijn stabiel.

Het rijpen van wijn

Het rijpen van wijn kan in rvs vaten, houten vaten of in de fles. Ook dit heeft invloed op de smaak. Tijdens het rijpen van de wijn veranderen de aroma’s. De aroma’s worden verfijnder. Hierbij spelen de tannines een belangrijke rol. Tannines kunnen de oorzaak zijn voor de geur van rook, kruidnagel en vanille. Wanneer wijn wordt gerijpt in houten vaten verandert de smaak. Rode wijnen worden zachter van smaak door de tannines die worden afgegeven door het vat.

Wijnbar in Volendam

Wilt u meer informatie over verschillende wijnen? Kom dan eens langs bij It’s Wine. In onze wijnbar maakt u kennis met verschillende smaken en waar deze vandaan komen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 0299 – 39 98 88.