Wat is duurzame wijn?

Wijnen worden natuurlijk op veel manieren geproduceerd en krijgen verschillende labels. Denk maar aan biologisch, biodynamisch of duurzame wijnen. Hier zit wel degelijk verschil in. Wat houdt het verbouwen van duurzame wijnen nu precies in? Dat leggen wij uit in dit artikel.  

Duurzaam omgaan met water

In landen als Argentinië, Australië en Spanje is een tekort aan water in de landbouw. De druiven die gebruikt worden voor de wijn, hebben toch water nodig. De druiven worden geïntegreerd met kostbaar drinkwater. Als voorbeeld: voor een liter Australische wijn is bijna 500 liter water nodig. Wijnen uit deze landen zijn niet goed voor het milieu en dus ook niet duurzaam. Wanneer er zuinig wordt omgegaan met het gebruik van water, noemt men de wijn duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van regenwater.

Bestrijdingsmiddelen

Bij de algemene productie van wijn wordt veel gif gebruikt. Wil een wijnboer een ‘duurzaam’ etiket op zijn fles hebben staan, moet hij zich aan meerdere regels houden. Voor gewone wijn worden verschillende bestrijdingsmiddelen gebruikt, een duurzame wijnboer moet dit minimaliseren.

Verpakkingen van de wijn

De verpakking van duurzame wijn moet een stuk lichter zijn dan normale wijn. Door het gewicht te verlagen van de verpakking, kost dit minder CO2 uitstoot tijdens het vervoer. Een duurzame wijnboer maakt ook vaak gebruik van recyclet papier voor etiketten en wijndozen.

Draag uw steentje bij

Wanneer u een paar euro meer betaalt voor een fles wijn, investeert u in een duurzame productie én investeert u indirect in het milieu. Kom voor een divers wijnaanbod eens langs onze wijnbar It’s Wine en laat u verrassen door diverse heerlijke duurzame wijnen.