Wijnetiquette: hoeveel wijn schenk je in een glas?

Tijdens een gezellig avondje dineren of borrelen schenken we maar al te graag de wijnglazen royaal in voor onze gasten. Maar volgens de wijnetiquette is dat niet zoals het hoort. Wat is de optimale hoeveelheid dat we in een wijnglas mogen inschenken? Hoe kun je het best genieten van de kenmerken van de wijn? Wij leggen het uit.

Regels voor het inschenken

Er bestaan geen standaard regels voor de hoeveelheid wijn dat in een glas geschonken wordt. Het is afhankelijk per wijnsoort wat goed is om te hanteren. In de horeca wordt er vaak uit gegaan van 100 cc per glas. U kunt dan ongeveer 7 glazen uit 1 fles halen. De hoeveelheid wijn die u inschenkt hangt ook af van de situatie. Tijdens een gezellig diner schenkt u wellicht meer wijn in dan tijdens een serieuze wijnproeverij. Het is dus afhankelijk van de setting.

Schenken per wijnsoort

Om echt te kunnen genieten van een goed glas wijn raden we het volgende aan om in te schenken per wijnsoort:

Rode wijn
Rode wijn wordt geschonken in grotere wijnglazen. U kunt rode wijn het beste inschenken net onder het breedste deel van het glas. Rode wijn heeft een groot oppervlak nodig om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen. Daarnaast kunt u de wijn makkelijker walsen als het glas niet te vol zit.

Witte wijn of rosé
Witte wijn en rosé worden geschonken in een wat kleiner wijnglas dan rode wijn. U mag dit dan ook iets royaler inschenken, tot het breedste deel van het glas. Witte wijn en rosé mag niet te warm worden. Daarom is het belangrijk dat u de glazen niet te vol schenkt, anders wordt de wijn warm door het vasthouden en doordat het glas minder snel leeg wordt gedronken.

Mousserende wijn
Mousserende wijnen zoals champagne worden geschonken in smalle hoge glazen, ook wel flutes genoemd. Deze worden tot de rand ingeschonken. Doordat het glas smaller is, is de kans dat de mousserende wijn warm wordt kleiner.

Wijn inschenken tijdens een proeverij

Organiseert u een wijnproeverij? Schenk dan de glazen niet te vol. Er worden meerdere wijnen geproefd en als deze niet worden uitgespuugd kan de smaak vertroebelen door de alcohol. Kleine hoeveelheden zijn prima voor een proeverij.

Wist u dat u bij wijnbar It’s Wine ook ‘slokjes wijn’ kunt proeven? Uit ons Enomatic wijnautomaat kunt u kiezen voor een slokje, een half glas of volledig glas. Zo kunt u verschillende wijnen proeven. Kom langs bij It’s Wine en ervaar het zelf!