Wijnweetjes

van in en rond Volendam

Zomerse wijn

Door stijging van de temperatuur verandert de smaak van wijn een beetje. Daarom is er in de zomer meer behoefte aan frisse en lichte wijnen. Wilt u weten wat onze favoriete zomerwijnen zijn? Lees dan mee!

Tannine in wijn

Tannine is een veelvoorkomend begrip onder de wijnliefhebbers. Drinkt u zelf geen wijn, dan heeft u waarschijnlijk geen idee waar het over gaat. Wat zijn tannines? Dat leggen wij uit in deze blog!

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne is de koningin van de mousserende wijn. Het wordt geassocieerd met luxe en stijl. En wist u dat champagne alleen de naam champagne mag krijgen als de mousserende wijn echt uit de streek champagne in Frankrijk komt? Maar hoe wordt champagne nou eigenlijk gemaakt? Wij leggen het uit!

Alles over rode wijn

Wat is er nou lekkerder dan heerlijk languit op de bank met een glas rode wijn in uw hand? Een glas rode wijn is geschikt voor verschillende momenten en er is keuze. Houdt u van een lichte Pinot Noir of liever een stevige Barolo? Wij vertellen u alles over rode wijn!

Is wijn vegetarisch?

U zou denken dat rode wijn, witte wijn en rosé alleen gemaakt worden van druiven en daardoor prima passen bij een vegan leefstijl. Helaas hebben we slecht nieuws: niet alle wijn is vegan en sommige zelfs niet eens vegetarisch. Er worden namelijk technieken toegepast om de wijn helderder te maken waardoor sommige wijnen niet vegatarisch zijn.

Rose wijn

Veel mensen denken dat rosé wijn een mengsel is van rode en witte wijn. Daarmee wordt rosé onderschat, want het is weldegelijk een volwaardige wijn. Van droog tot zoet: rosé wijn is er in alle soorten en maten!

De wijnfles

Wanneer u wijn uitkiest in de slijterij of supermarkt heeft u keuze uit diverse soorten. Wat u opvalt is dat alle flessen anders zijn. Wijnflessen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. Ondanks dat het maar een verpakking is, geeft het wel een eerste indruk van de wijn.

De rijping van wijn in hout

Wijn wordt vaak gerijpt in hout. De houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het houtenvat waarin de wijn rijpt, geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen. Hierdoor wordt de smaak van wijn bijzonder. Houtrijping kan flink oplopen in de kosten, om hierop te besparen zijn er alternatieve methoden. Denk hierbij aan het toevoegen van houten staven of grote theezakken gevuld met houtkrullen aan de wijn.

Wijn uitgelicht Chateau La Garde Blanc

Bij It's Wine hebben we een heerlijke wijnkaart. Wij hebben een speciale collectie kelderschatten. Deze wijnen zijn van zeer hoog niveau en perfect op dronk. Wij lichten één van deze topwijnen uit. Deze keer is Château La Garde Blanc aan de beurt. 

Is rode wijn wel of niet gezond?

Is rode wijn gezond of ongezond? Deze vraag kent verschillende antwoorden, maar wie heeft er nou eigenlijk gelijk? Feitelijk gezien is rode wijn zowel gezond, als ongezond. Bent u benieuwd naar de voordelen en de nadelen? Lees dan verder!

De populairste wijnsoorten op een rij

Er bestaan heel veel soorten wijn, met verschillende smaken, structuren en herkomst. Dat elke wijn anders smaakt is logisch, smaak is namelijk afhankelijk van verschillende factoren: zoals de rijping, de druifsoort en het land van herkomst. Ben je benieuwd naar de populairste wijnsoorten en hun eigenschappen? Lees dan mee!

Cheers! Santé! Cin cin! Proost!

Proosten is een universeel gebruik, overal ter wereld heffen mensen het glas wanneer ze een toost uitbrengen. Proost op het goede leven, je gezondheid of simpelweg een mooie avond. Eerst proosten, dan drinken. Waarom doen we dit eigenlijk?