Wijnweetjes

van in en rond Volendam

Champagne, prosecco of cava?

Een feestelijke gebeurtenis vraagt vaak om een glas met bubbels. Welke is jouw favoriet? En waarom? Misschien twijfel je wel tussen champagne, prosecco of cava. Ontdek dan hieronder de verschillen!

Wijn rijpen in hout

Wijn heeft veel geuren en smaken. Deze komen voornamelijk tot stand door rijping in een houten vat. Het rijpen van wijn in een houten vat brengt meerdere voordelen met zich mee. Het hout maakt de wijn krachtiger en zorgt dat de wijn langer houdbaar blijft. Hout voorziet wijn van een bijzondere, natuurlijke smaak. Vooral rode wijnen worden gerijpt in een houten vat.

Wat is duurzame wijn?

Wijnen worden natuurlijk op veel manieren geproduceerd en krijgen verschillende labels. Denk maar aan biologisch, biodynamisch of duurzame wijnen. Hier zit wel degelijk verschil in. Wat houdt het verbouwen van duurzame wijnen nu precies in? Dat leggen wij uit in dit artikel.  

Wijntermen uitgelegd voor de beginnende wijndrinker

Aroma, tannine en afdronk. Echte wijnkenners bestrooien hun gezelschap vaak met lastige termen. In dit artikel leggen wij u uit wat deze termen precies betekenen. Bent u een beginnende wijndrinker en wilt u graag weten wat al die termen betekenen? Lees dan snel onze uitleg.

Wat beinvloedt de smaak van wijn?

Proeft of ruikt uw wijn naar vanille, koffie of chocola? Dat is heel goed mogelijk. Toch zijn deze ingrediënten niet toegevoegd tijdens de productie van de wijn. Waar komen deze aroma’s dan vandaan? De smaak van wijn wordt beïnvloedt door meerdere factoren. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Leest u mee?

Vervangers voor wijn

Doet u mee aan dry January? Laat u de alcohol deze maand staan? Dan hebben wij een aantal goede vervangers voor wijn voor u op een rijtje gezet. Welke dranken kunnen wijn goed vervangen en waarmee kunt u dry January prima mee doorkomen? Wij vertellen het!

Waarom slurpen wij wijn?

Wijn bevat veel geuren en smaken. Om alles goed in u op te nemen en de wijn echt te leren kennen, drinken we dit op een speciale manier. Daar hoort ook wijn slurpen bij. Hoe gek het ook klinkt, het zorgt ervoor dat uw beleving nog sterker wordt. Maar waarom slurpen wij eigenlijk wijn?

Zes bekende dessertwijnen

Een heerlijk diner met een dessert achteraf. Vaak wordt daarbij de dessertwijn vergeten, maar ze zijn zo heerlijk! Dessertwijnen zijn wijnen die men drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete wijnen. Er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn. Wij zetten de bekendste voor u op een rijtje.

Waarom is ruiken aan wijn zo belangrijk?

Ruiken aan wijn kan erg leuk zijn. Uw neus bepaalt welke smaken u proeft in uw mond. Tijdens het ruiken aan wijn is het belangrijk dat u niet let op andere mensen. Op deze manier kunt u de geurzintuigen de wijn goed laten opnemen en op uw eigen reuk vertrouwen. Ruiken is vrij simpel, u ruikt iets wel of u ruikt iets niet. Het is wel van belang dat u weet hoe bepaalde geuren ruiken en dat u ze herkent. Wij geven tips!

Productieproces van wijn

Wijn drinken is iets wat we allemaal kunnen, maar hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Wij hebben dit productieproces van de druif tot aan de wijn in uw glas op een rijtje gezet. Eén ding is zeker: wijn maken gebeurt niet in één dag!

Welke wijn drink je waarbij?

Dineren zonder wijn is het vaak nét niet. Een lekker gerecht kan namelijk nog smakelijker worden met een goede bijpassende wijn. Sommige wijnsmaken kunnen perfect gematcht worden met het gerecht dat u besteld heeft. Geen idee welke wijn goed past bij welk gerecht? Wij hebben een lijstje voor u gemaakt! 

Kurk of schroefdop?

Het afsluiten van een wijnfles kan op twee manieren: met een kurk of schroefdop. Voorheen hadden alleen goedkope wijnen een schroefdop, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Wat is beter, kurk of een schroefdop? Beide kunnen wijn prima afsluiten. Wij zetten voor- en nadelen op een rijtje.