Wijnweetjes

van in en rond Volendam

Wijn en alcoholpercentages

Wijnen kunnen op veel gebieden van elkaar verschillen. Van kleur, smaak, streek en druif. Maar ook de hoeveelheid alcohol is een onderscheidende factor. Het alcoholpercentage hangt af van verschillende factoren: het soort wijn en de kwaliteit daarvan en het klimaat waar de druiven groeien. Wij leggen uit hoe het zit met de hoeveelheid alcohol in wijn.

Nog even genieten van de zomer met wijncocktails

Het is officieel nog zomer en daar houden we ons graag aan vast. Daarom hebben wij een aantal zomerse cocktails op een rijtje gezet. Maar niet zomaar cocktails, maar echte wijncocktails! Benieuwd hoe u deze maakt? Lees dan snel verder.

Veelgestelde vragen over wijn

Wijndrinken en beoordelen worden steeds meer en meer een hobby in Nederland, vandaar dat wij ook in Volendam een wijnbar geopend hebben. Tijdens de High Wine en de thema-avonden krijgen wij vaak veel vragen over wijn, daarom hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord en op een rijtje gezet!

5 wijnen voor bierliefhebbers

Drinkt iedereen om u heen wijn maar houdt u zelf meer van bier? Dat is geen probleem! Er zijn ook wijnen die heel erg op bepaalde biertjes lijken. Wij hebben een overzicht gemaakt per biersoort en daarbij benoemd welk wijnsoort daar goed bij past.

Uw wijn koud krijgen met 3 tips

Vaak is wijn het lekkerst als het koud is. Maar wat als u wijn heeft gekocht en het direct wilt gebruiken? Het is mogelijk om wijn snel koud te krijgen. Wij geven u 3 tips hoe u dat doet!

Wat doen met overgebleven wijn?

U herkent het vast: er staan wat wijntjes open in de koelkast en de restjes worden niet meer opgedronken. Best zonde! Wij geven u een aantal tips wat u kunt doen met overgebleven wijn.

Geschiedenis van wijn

Wist u dat de druivenstok oorspronkelijk uit de Kaukasaus komt? Vanuit dit gebied heeft de druif zich verder verspreid naar andere delen uit de wereld. Mensen maken al duizenden jaren wijn. Er zijn oude kruiken met wijnresten opgegraven die maar liefst 7.000 jaar oud zijn.

Kijken naar wijn

Het klinkt gek: kijken naar wijn. Veel liever drinken we een heerlijk glas op. Maar wist u dat u veel van een wijn te weten kunt komen als u hier goed naar kijkt? Wij leggen uit hoe u het beste kunt kijken naar wijn.

Sauvignon of chardonnay?

Vaak krijgt u bij de keuze voor witte wijn de vraag of u een sauvignon of een chardonnay wilt. Wat is het verschil tussen deze wijnsoorten? En welke past bij uw smaak?

De juiste wijn in het juiste glas

Er zijn zoveel verschillende wijnen; rood, wit, rosé en champagne/mousserende wijn. Welke wijn hoort nou in welk glas? In dit artikel leggen we u uit welk glas u voor welke soort wijn moet gebruiken om het de juiste smaak en beleving te geven.

Wijn en vis

De combinatie van wijn en vis is zeer geliefd, zeker ook bij ons in Volendam. Maar welke wijn past bij welke vis? En is het waar dat rode wijn bij vlees hoort en witte wijn bij vis? Wij geven u antwoorden.

Een wijnproeverij thuis organiseren

Er is niks zo gezellig als met een groep goede vrienden een paar uur lang wijn proeven. Alleen hoe organiseert u een wijnproeverij bij u thuis? Wij leggen het graag uit in een aantal eenvoudige stappen.